A Sales Funnel jelentése röviden

Mi köze van a Sales Funnel-nek a termékpiramishoz?

A termékpiramisokról már biztosan sokat olvastál, mi ez és miért jó neked. Az biztos, hogy minden válallkozásnak kell legyen egy termékpiramisa, de a legjobb az, ha minden termékvonalára van egy-egy.

A termékpiramis különböző szintekből áll, a szinteken haladva pedig egyre inkább lépteted előre a vásárlás irányába a vevőidet. A szintek általában így néznek ki:

"Alap iskola" szerint

 1. Egy feliratkozó ajánlat, ingyen, e-mail címért cserébe
 2. Egy belépő, olcsó, kedvezményes ajánlat
 3. A normál ajánlatod
 4. Az exkluzív, prémium ajánlatod

Kiegészítve általam

 1. Egy feliratkozó ajánlat, ingyen, e-mail címért cserébe
 2. Egy belépő, olcsó, kedvezményes ajánlat
 3. A normál ajánlatod
 4. UpSell / CrossSell ajánlat
 5. Az exkluzív, prémium ajánlatod

Sokkal könnyebben tudsz úgy eladni, ha ezen vezeted végig a látogatódat és lépésről-lépésre próbálsz neki egyre nagyobb értékben eladni. Szóval érdemes kiépítened egy ilyen rendszert a termékvonalaidra.

Ne azonnal akarj mindent - gondolkozz lépésről-lépésre. Először egy termék vagy termékcsoport, majd utána mehet tovább.

A klasszikus rendszert már régóta ismered, alkalmazod is:
Van egy feliratkozási ajánlatod egy csalival, majd utána edukálsz e-mailen keresztül és később vásárlásra buzdítod a feliratkozót. Működik a piramisod, de két szintből áll.

Tulajdonképpen ezen a piramison visz végig egy Sales Funnel is, csak gyorsabban.

Nincs edukáció, nincs hírlevél sorozat, viszont a normál ajánlatod előtt kötelező egy belépő ajánlat. Ezt meg fogják venni, ki akarják neked fizetni, mert nagyon jó áron nagyon jót ajánlasz. Utána jöhet a normál terméked.

Hogy a saját funneled fel tudd építeni, először termékpiramist kell készítened. Lásd, hogy mi és mire épül és azt utána be tudod állítani.

A Sales Funnel megközelítés abban különbözik a piramistól, hogy ebben az esetben azonnal végigvezetjük a látogatót a piramis lépcsőin egy online felületen. Mivel felgyorsult a marketing és egyre több a konkurensünk is, ezért a vásárlók is gyorsabban döntenek. Nem mindig van időd e-mail sorozatokat kiküldeni. Ezt kell kihasználnod neked is, és erre egy ilyen funnel tökéletes.

Így működik:

 1. Betereled a látogatót az oldaladra
 2. Ott ő megadja az e-mail címét valamilyen értékes tartalomért
 3. Az e-mail cím megadását követő köszönő oldalban UpSell megoldásként felajánlod neki a belépő termékedet - olcsón
 4. Ha ezt kéri, akkor a megrendelés köszönő oldalán pedig felajánlod neki a normál termékedet
 5. És utána ezt még fokozhatod

Sales Funnel

A funnel építéséhez és használatához már rendelkezésedre állnak különböző szoftverek, amikben össze tudod kattintgatni magadnak a kis rendszeredet. Azért is jók ezek a szoftverek, mert pontosan nyomon tudod majd követni az eseményeket, ki mit vett és hol tart a tölcsérben.

Ezt is megúszhatod, egy egyszerűbb funnel-t szoftverek alkalmazása nélkül is meg tudsz csinálni. Egy hírlevelező és megrendelési felület kell hozzá.

A hatékonyságot az is javítja, ha bankkártyás fizetést alkalmazol, utalással már egy kicsit bonyolultabb a rendszer és sokkal alacsonyabb lesz a konverzió.

Többek közt a kártyás fizetési lehetőségek hiánya miatt sem használták korábban olyan sokan a sales funnel-eket, de most már ezek is elérhetőek, bátran használhatsz ilyet.

Milyen hatásai vannak egy Sales Funnel-nek?

 • E-mail címeket gyűjtesz, amit később fel tudsz használni
 • Eddig a feliratkozás után megálltunk, most már bethetsz valami kis belépő ajánlatot, amivel pénzt tudsz keresni
 • A funnel különböző szintjein lévőket különböző üzenetekkel tudod bombázni, hogy lépjen tovább
 • Mivel online megy a folyamat, remarketing kampányokat tudsz beállítani, hogy idegesítsd a látogtókat :)
 • A "klasszikus" hírlevelezés kicsit átalakul. Akik itt iratkoznak fel, annak küldhetsz sales-es leveleket a funnel témájában
 • A feliratkozási kampányaid eddig kiadások voltak, de egy jó Sales Funnel rendszerrel ez nyereséges lehet neked

Nyilván egy ilyen rendszer összeállítása ennél a rövid cikknél sokkal komplexebb, de ami tény, hogy jól működik és érdemes neked is kidolgoznod erre megoldást. Lesz majd cikk róla, hogyan és milyet állíts össze.