ChatGPT gyorstalpaló - Minden, amit tudnod érdemes

ChatGPT gyorstalpaló - Minden, amit tudnod érdemes

Amit a ChatGPT-ről tudnod érdemesű

Hallottál már valaha a ChatGPT-ről? Ha még ez egy teljesen új fogalom számodra, akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis az alap kérdésekbe és definíciókba is betekintést nyújtunk. Viszont akkor se hagyd el a cikket, ha már mindezekkel tisztában vagy, mert tartogatunk érdekességeket és izgalmakat neked is!

Mi az a ChatGPT?

Nos, a ChatGPT egy nagy nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki.

Na, de akkor egy rövid kitekintés, mi vagy ki is az az OpenAI? 

Az OpenAI egy mesterséges intelligencia (AI) kutatási laboratórium és vállalkozás, amely nagy hangsúlyt fektet az AI biztonságára és társadalmi hatásaira. Céljuk intelligens rendszerek, programok kifejlesztése, amelyek képesek megoldani összetett problémákat és javítani az emberi életet, miközben figyelnek az etikai és biztonsági kérdésekre.  Ezekre különféle algoritmusokat használ, amelyekkel az OpenAI által fejlesztett programok működnek. Az egyik ilyen “program” a ChatGPT.

Az algoritmus nagyon nagy mennyiségű adatot használ fel arra, hogy "tanuljon" a nyelvi mintákról és a szöveggenerálásról. Egyszerűbben fogalmazva, a ChatGPT képes létrehozni érthető, összefüggő szöveget, amely nagyon hasonlít emberek által írt tartalmakhoz.

2021 év végéig beletáplált - főleg internetes - adatbázisokból dolgozik, így szinte felfoghatatlan mennyiségű adat áll rendelkezésére. Ezen felül, mivel ingyenesen hozzáférhető bárki számára, így az algoritmus folyamatosan tanul a felhasználóktól is.

chatgpt

Ne aggódj, nem szükséges, hogy angolul használd, mivel szinte tökéletesen tud magyarul is - a Google Fordítót legalábbis erősen lekörözi. A cikk írásának pillanatában 97 különböző nyelvet tud írni és értelmezni - és ebben a különböző programozási nyelvek nincsenek benne. Összesen 175 milliárd paramétert tartalmaz a ChatGPT 3.5 ingyenes verziójának adatázisa, ebben különböző nyelvek, témakörök és stílusok is szerepelnek.

ChatGPT 4.0

Nézzük meg, miben különbözik a ChatGPT legújabb, fizetős 4.0 számú verziója. Számszerűsítve kb. “10-szer jobb”. De hogy ez mit is jelent? Fentebb írtuk, hogy a 3.5-ös verzió 175 milliárd különféle paramétert tartalmaz. Ez a szám az új verzióban már 100 billió paraméter. Ezen felül már nem csak a begépelt szöveget képes értelmezni, hanem hangokat és képeket is

Sokkal kreatívabb, kifinomultabb válaszokat ad, viszont ennek megvan az ára is, és itt nem a 20 dolláros havidíjra gondolunk, sokkal inkább a megnövekedett válaszadási időre, ami akár több percet is igénybe vehet.

Mire használható a ChatGPT az online marketingben?

A ChatGPT valójában rendkívül sokoldalú és hasznos eszköz az online marketingben is.

A következőkben bemutatjuk az ehhez kötődő lehetőségeket:

Tartalomgenerálás 

Az online marketing területén a tartalomgyártás nagyon fontos szerepet játszik, hiszen az általunk közzétett tartalom nagyban meghatározza, hogy milyen hatással vagyunk az ügyfeleinkre és a célcsoportunkra. A ChatGPT nagyon hasznos eszköz lehet ebben a tekintetben is, mert képes arra, hogy szövegeket hozzon létre az általunk megadott témakörökben és stílusban. Íme néhány példa arra, hogy mire használhatjuk a ChatGPT-t a tartalomkészítés során:

Blogbejegyzések írása

A ChatGPT-t felhasználhatjuk arra, hogy olyan blogbejegyzéseket írjunk, amelyek az általunk megadott témakörökhöz és kulcsszavakhoz kapcsolódnak. A ChatGPT segítségével könnyen és gyorsan írhatunk új tartalmakat, amelyek relevánsak a célcsoportunk számára.

Többféleképpen is segítségünkre lehet a program, adhatsz neki nagyjából szabad kezet, mint az alábbi példán:

chatgpt-marketing

Vagy konkretizálhatod, specifikálhatod, hogy mit is szeretnél látni benne pontosan, és adhatsz utasításokat a stílusra vonatkozóan is:

chatgpt-marketing1

A legjobb megoldás - szerintünk - pedig az, amikor inspirációként használod a ChatGPT-t, és ötleteket, vázlatokat kérsz tőle egy adott témában:

chatgpt-marketing2chatgpt-online-marketing

 

Ez csak néhány példa arra, hogy mire lehet használni a ChatGPT-t a tartalomgenerálás terén. A lehetőségek száma korlátlan, és a ChatGPT használatával könnyen és gyorsan előállíthatunk tartalmakat. Viszont ezek még mindig egy algoritmus által készülnek, így nem szabad elfelejtenünk, hogy a profi szövegírók által gyártott tartalmakat bár próbálja megközelíteni minőségben, egyelőre érezhető a különbség a copywriterek javára.

Na de akkor következzen a fő kérdés és lássuk mit gondol erről a ChatGPT? 

chatgpt-marketing3

A ChatGPT tartalmai mögül hiányzik az személyiség. Például sosem fog önálló véleményt formálni valamiről, illetve pontosan egyik szövegíró stílusát sem tudja lemásolni emiatt. Egy nagyon jó kiegészítő eszköz, aminek érdemes a használatával élni, viszont nem támaszkodni rá. A tartalmak mögötti személyiség pedig pont emiatt fog felértékelődni. 

Amint mindenki elkezdi használni különféle dolgokra, úgy könnyen elveszti a varázsát - hiszen ha mindenkinek van egy ilyen különleges segítője, akkor a különleges jelzőt már nem tudhatja magáénak.

A mennyiség növekedése magával hozza a minőség romlását is. Ez meglehet, hogy alul pozícionált, árérzékeny szegmenseknél nem lesz hátrány, hiszen pl. ha egy vállalkozás mondjuk keleti országokba akar nyitni, nem kell külön fordítókat, szövegírókat alkalmaznia, így időt, pénzt és energiát is spórolhat a landing oldalak, termékleírások, hirdetések, stb terén. Egy átlagfelhasználó viszont könnyen rájöhet, hogy egy AI által szövegezett weboldalra érkezett, és a hazai piacon még mindig fontosabb a bizalmát elnyerni a célcsoportnak - és az AI által generált szövegezés még gyerekcipőben jár ahhoz, hogy vállalkozásunk jövőjét erre alapozzuk.   

A ChatGPT és a jövő

Remélem, hogy kicsit jobban megértetted az ChatGPT működését és felhasználási lehetőségeit az online marketing területén. A jövőbe tekintve kérdések merülhetnek fel például a szerzői jog kapcsán, és még ki tudja milyen területeket érinthet. 

A ChatGPT további felhasználási lehetőségei közé tartozik az egészségügyi diagnosztika, az oktatás, a jogi tanácsadás, az időjárás-előrejelzés és még sok más terület. Valószínű, hogy a ChatGPT fejlesztése és felhasználása továbbra is növekedni fog a jövőben, és egyre fontosabb szerepet játszik majd az üzleti világban és az életünkben általában.