Google Ads ajánlattételi stratégia kisokos (2022) - Licitálj úgy, mint egy profi

Google Ads ajánlattételi stratégia kisokos (2022) - Licitálj úgy, mint egy profi

A Google Ads ma már rengeteg opciót kínál a minél pontosabb és célzottabb kampányok létrehozásához. Azonban, ha még nem mozogsz olyan otthonosan a Google Ads kampányok világában, akkor valószínűleg inkább gondot jelenthetnek ezek a lehetőségek. Az egyik legfontosabb ilyen célzási lehetőség az ajánlattételi stratégiákhoz kapcsolódik, amelyből jelenleg 10db érhető el a hirdetési felületen. 

Érdemes részletesen megismerned mindegyiket ahhoz, hogy a célodhoz leginkább passzolót tudd kiválasztani és mi most ebben fogunk neked segíteni.

De ne rohanjunk ennyire előre! Először tisztázzuk az alapokat, azaz, hogy...

Mi az a Google Ads ajánlattételi stratégia?

Kiválasztásával megadhatjuk a rendszernek, hogy hogyan szeretnénk ajánlatot tenni a hirdetéseink megjelenítésére. 

Hol lehet beállítani?

Ezt a kampány létrehozásánál tudjuk megadni, ezáltal a kiválasztott ajánlattétel lesz érvényes a kampányban szereplő összes hirdetéscsoportban is. 

Mi a különbség az automatikus és a manuális/kézi ajánlattételi stratégiák között?

 

Automatikus ajánlattételi stratégia

Manuális/kézi ajánlattételi stratégia

  • rendszer határozza meg a liciteket
  • időt spórol
  • olyan információkat is felhasznál, amelyek nem elérhetőek a számunkra
  • algoritmus alapján dolgozik
  • szükség van megfelelő mennyiségű adatra, hogy a rendszer  jól tudjon működni
  • mi határozzuk meg a liciteket, vagyis, hogy maximum mennyit vagyunk hajlandóak fizetni egy kattintásért
  • teljes mértékben mi irányítjuk az ajánlattételt
  • munka és időigényes
  • vannak számunkra nem elérhető információk, amelyeket az automata stratégiával szemben, mi nem tudunk figyelembe venni a licitek beállításánál

Automatikus ajánlattételi stratégiák

1. Intelligens CPC ajánlattételi stratégia

Ez a stratégia átmenetet jelent a manuális és az automatikus stratégiák között. Alkalmazásához a Kézi CPC-t kell kiválasztani, majd az Intelligens CPC opciót. 

Ha ezt a stratégiát választjuk, akkor engedélyt adunk a Google Ads rendszerének, hogy az aukció során észlelt jelek - pl.: demográfiai adatok, hely, napszak - alapján automatikusan korrigálja az általunk beállított ajánlatokat. 

Előnye:

Az automatikus ajánlatmódosításnak köszönhetően elegendő ritkábban optimalizálni a liciteket, mégis megvan a lehetőségünk, hogy valamelyest szabályozni tudjuk egy-egy kattintás árát.

Hátránya: 

Kell egyfajta bizalom az automatikus rendszer iránt, hiszen nincs teljes kontrollunk a kampányok felett, a licitek beállítása, optimalizálása pedig szükséges és nagyobb fiókok esetében időigényes lehet. 

Mikor javasoljuk?

Olyan kampányok esetében javasoljuk, ahol kevés kulcsszó van. Keresési és display kampányoknál egyaránt használhatjuk ezt a stratégiát.  Azonban, mint minden automatikus rendszer, ez is akkor működik megfelelően, ha van mennyiségi adat amiből dolgozni tud. Éppen ezért szükséges, hogy be legyen állítva a konverziómérés és legyen megfelelő mennyiségű konverziónk.

2. Kattintások maximalizálása ajánlattételi stratégia

Ezzel az ajánlattételi stratégiával a rendszer úgy optimalizálja az ajánlatokat, hogy a költségkeretünkből a lehető legtöbb kattintást érhessük el. 

Előnye:

Nem kell a liciteket folyamatosan állítgatnunk, hiszen a rendszer megteszi helyettünk, arra törekedve, hogy a meglévő költségkeretünkből a lehető legtöbb érdeklődőt tereli az oldalunkra.

Hátránya: 

Mivel kattintásokra fókuszál, így nem veszi figyelembe a konverziókat és azok maximalizálását. Továbbá a kattintási költségekbe sem tudunk belenyúlni. Itt azonban a rendszer mégis nyújt számunkra egy lehetőséget, hiszen opcionálisan be tudunk egy maximum korlátot.

Mikor ajánljuk?

Alacsony költségkeretnél, valamint új kampányok elindulásánál, amikor az a célunk, hogy egy forgalmat tereljünk az oldaladra és bővítsük a remarketing listákat.  

3. Konverziók maximalizálása ajánlattételi stratégia

Ennél a stratégiánál a rendszer automatikusan úgy állítja be a kampány ajánlatait, hogy a lehető legtöbb konverziót érjük el. 

Előnye:

Ha mindent jól csinálunk, akkor a stratégia segít elérni, hogy a költségkeretünkből a lehető legtöbb vásárlást, érdeklődést érjük el. 

Hátránya:

Nem veszi figyelembe a konverzió értékét, kizárólag a konverziók számára összpontosít, azaz nem tesz különbséget egy 500 Ft-os zokni és egy 60.000 Ft-os cipő között. 

Mikor javasoljuk? 

Ha a konverziós érték nem a legfontosabb tényező számodra, vagy nem is meghatározható.  Megfelelő stratégia lehet szolgáltatások esetében, ahol a konverzió például egy ajánlatkérő űrlap kitöltése. 

4. Cél CPA ajánlattételi stratégia

A cél CPA használatával az előző stratégiához képest itt már meg tudjuk adni azt is, hogy mennyit szeretnénk fizetni 1 db konverzióért. 

Előnye:

Szabályozni tudjuk a konverziós költséget. DE!: A tényleges konverziós költség a megadott cél CPA értékétől eltérhet, illetve időbe telhet amíg a rendszer tanul és a valós CPA elkezd közelíteni a megadott cél értékhez.

Hátránya:

Ez a stratégia sem veszi figyelembe a kosárértéket. Webshopok esetében idő- és munkaigényes lehet a különböző termékek “beárazása”. 

Mikor ajánljuk?

Amikor meg tudod határozni, hogy mi az az összeg, amit még megéri neked kifizetni egy új vásárló, érdeklődő megszerzéséért. Ez könnyebben meghatározható ha szolgáltatást nyújtasz vagy esetleg viszonylag megegyező értékűek a termékeid, azaz a  vásárlásonkénti kosárértéked és az árrésed megegyezik. Például ha van egy póló webshopod, ahol egy átlagos vásárlás során általában 2db pólót vesznek meg, és minden póló ára és árrése megközelítőleg megegyezik, akkor ez alapján ki tudjuk számolni a reális cél CPA értékét. Ezt a stratégiát is csak akkor tudjuk használni, ha már beállítottuk a konverziómérést és van elegendő adatunk.

5. Cél ROAS ajánlattételi stratégia

Ez az ajánlattételi stratégia az előzőektől eltérően a megtérülést veszi figyelembe, ezáltal a megtérülés kitűzött mértékét tudjuk megadni a kampányok szintjén. Annyiszor száz százalékot kell megadnunk, ahányszoros megtérülést szeretnél elérni. Például 3x-os megtérüléshez 300%-ot kell beállítanunk.

Előnye: 

Ennek a stratégiának az alkalmazásával a rendszer arra törekszik, hogy minél jobb megtérülést érjen el számodra.

Hátránya:

Sok konverzió kell ahhoz, hogy ez a stratégia jól működjön. Különböző értékű, árrésű termékek esetében időigényes lehet a megfelelő cél ROAS meghatározása, hiszen termékenként teljesen eltérő lehet a számunkra megfelelő megtérülés. 

Mikor ajánljuk?

Amennyiben webshopot üzemeltetsz mindenképp érdemes megfontolnunk ezt a stratégiát. Azonban csak akkor tudjuk használni, ha már beállítottuk a konverziómérést a fiókodban, illetve ha mér kosárértéket is a konverziós kód, vagy van e-kereskedelmi beállításod az Analytics fiókban. Ennél az automatikus ajánlattételnél is érdemes kivárni, amíg minimum  50-60 konverzió realizálódik a fiókban havi szinten. 

6. Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégia

Ez a stratégia is a konverziós értékre fókuszál a konverziók számával szemben. Használatával a rendszer automatikusan úgy állítja be a liciteket, hogy a lehető legnagyobb kosárérték valósuljon meg. 

Előny:

A rendszer arra összpontosít, hogy a vásárlások minél magasabb értékűek legyenek. 

Hátrány:

Nagyon sok adattal kell rendelkeznie a kampánynak, hogy ez megfelelően működjön.

Mikor ajánljuk?

Szintén webshopok esetében javasoljuk, beállított konverziómérés és 100 feletti konverzió mennyiség és többféle konverziós érték esetén.

7. Cél megjelenítési részesedés ajánlattételi stratégia

Ez az ajánlattételi stratégia a találati oldalon való megjelenések elhelyezkedésére fókuszál. Megadhatjuk, hogy a találati oldalon hol szeretnénk megjelentetni a hirdetésed, valamint azt is, hogy mindezt a megjelenések hány százalékában.

Előnye: 

A megadott kulcsszavakra/kifejezésekre minél előbb jelenünk meg, ami meglehetősen erősíti a “branded” a keresőben. 

Hátránya: 

A konverziók teljesülését, kattintási költségeket egyáltalán nem veszi figyelembe. A Google algoritmusa nem törekszik arra, hogy magasabb arányban mutassa meg a hirdetésed azoknak a keresőknek, akik nagyobb eséllyel kattintanak rá, vagy hajtanak végre konverziót. Az elsődleges célja az, hogy a hirdetésed minél több alkalommal jelenjen meg a találati oldal kiválasztott részén. 

Mikor ajánljuk?

A stratégia a megjelenésekre fókuszál, ezért inkább akkor ajánljuk, ha a megtérülés helyett inkább a megjelenés a fő célod. Éppen ezért olyan kampányoknál használjuk, ahol inkább a brand építésén, az üzenet fontosságán van a fókusz vagy esetleg mindenáron a vetélytársaink előtt szeretnénk megjelenni adott keresésekre.

8. Ezer látható megjelenés // VCPM ajánlattételi stratégia

Display kampányok esetében 1000 látható megjelenésre tudunk licitálni “csomagáron”. A Google Ads akkor sorol egy megjelenést látható kategóriába, hogy ha a hirdetés minimum 50%-a megjelent a képernyőn legalább 1 másodpercig. Videó esetén pedig minimum 2 másodpercig.

Előnye:

Az egyik legjobb lehetőség, hogy minél olcsóbban, minél több emberhez eljussunk és építsük a branded. 

Hátránya: 

A megjelenést helyezi előtérbe a kattintásokkal szemben. Ezért például a remarketing listáink nem feltétlenül épülnek olyan mértékben, ahogy azt szeretnénk.

Mikor ajánljuk? 

Ezt az ajánlattételi stratégiát üzlet nyitásánál, brand építésnél, illetve egy bizonyos üzenet eljuttatásánál érdemes használnunk.

Manuális ajánlattételi stratégiák:

9. Kézi CPC ajánlattételi stratégia

A Kézi CPC ajánlattételi stratégiánál a hirdetéscsoportok szintjén vagy akár a kulcsszavak szintén is tudunk licitálni, hogy maximum mennyit szeretnénk fizetni 1 db kattintásért. 

Előnye: 

Ennek a stratégiának köszönhetően teljes a kontrollunk az ajánlatok felett, ezáltal bármikor belenyúlhatunk és finomíthatunk rajta a többi mutató függvényében. A jó eredményt hozó kulcsszavak ajánlatán emelhetünk, a gyengébben teljesítőkén pedig csökkenthetünk.

Hátrány: 

Viszonylag időigényes a licitek optimalizálása. A kifinomult konverzióoptimalizálást nem veszi figyelembe. 

Mikor ajánljuk? 

Amennyiben kisebb a vállalkozásod (napi 1-2000 Ft-os napi költéssel) érdemes megpróbálnunk ezt a stratégiát, hiszen az elején teljes mértékben kézben tudjuk tartani az ajánlatokat. Azonban, amint jönnek az eredmények és bekapcsoljuk a konverziómérést, érdemes átállnunk egy automatikus stratégiára. 

10. Megtekintésenkénti célzás ajánlattételi stratégia

Ez a stratégiát a YouTube videókampányoknál tudjuk elérni. Beállíthatjuk, hogy mennyit ér meg nekünk a videónkkal kapcsolatos bármiféle interakció: min. 30 mp-es videómegtekintés, hirdetésre kattintás stb. 

A videófelfedezési hirdetések esetén (mivel ezek nem indulnak el automatikusan) arra licitálunk, amikor egy felhasználó rákattint a videónkra és elkezdi megtekinteni azt.

Előnye:

Videóhirdetés tekintetében ez a legjobb lehetőség, hogy építsük a branded és minél több emberhez eljuttassuk az üzenetet. 

Hátránya: 

Az ezer látható megjelenés stratégiához hasonlóan ez az ajánlattétel is a megjelenést helyezi előtérbe a kattintásokkal szemben. Épp emiatt a remarketing listákat ez a stratégia sem építi. 

Mikor ajánljuk? 

Ha épp most nyitottad meg az üzletedet és szerenéd a márkát kicsit erősíteni vagy csak szeretnél minél több emberhez eljutni. 

Melyik ajánlattételi stratégiát érdemes választanunk? 

Az iparág, a kampány mérete, célja és a teljesítmény is meghatározza, hogy a számodra melyik lesz a legmegfelelőbb ajánlattételi stratégia. 

Azonban azt javasoljuk, hogy merj folyamatosan kísérletezni! Hoztunk viszont neked egy alapvető irányvonalat amin elindulhatsz, ha keresőkampányt futtatsz: 

  1. lépés: Kattintás maximalizálás / Kézi CPC
  2. lépés: Konverzió maximalizálás / Intelligens CPC
  3. lépés: Cél CPA / (Webshop esetén még a Cél ROAS/Konverzió érték maximalizálása  is opció lehet)

+ Portfólió ajánlattételi stratégia használata

A portfóliószintű ajánlattételi stratégia lehetővé teszi több kampány ajánlattételének egyidejű beállítását, amennyiben több kampány esetében ugyanazt a stratégiát alkalmazzuk. Cél ROAS és Cél CPA esetében a ugyanaz a megadott érték fog minden kampányra vonatkozni, amire beállítottuk a portfólió stratégia alkalmazását.

Előnye:

Időt spórolhatunk az optimalizáció során. A rendszer számára több adat áll rendelkezésre a tanuláshoz és a jobb teljesítmény eléréséhez. 

Hátránya:

Ha sok különböző árú terméked van, akkor ez a stratégia nem lesz megfelelő, mivel nehezen tudnánk olyan konverziós költséget vagy megtérülést célként meghatározni, ami több kampány esetében is megfelelő számunkra. 

Mikor ajánljuk? 

Akkor érdemes használni ezt a lehetőséget, ha nagy mennyiségű kampányunk van a fiókban és több esetében ugyanazt az ajánlattételt alkalmazzuk. 

Illetve kis költségkeretű kampányok esetében, ahol a költési limit miatt a rendszernek kevesebb adatból kell tanulnia. A rendszer a kampányok ilyen szintű összefogásával több adathoz jut, ami elősegíti a kampányok eredményének javulását.

 

Pintér Laura BeOnWeb

 

Pintér Laura
Projektmenedzser, Google Ads és keresőoptimalizálási szakértő
e-mail: pinter.laura@beonweb.hu