Google kérdőív

Így csinálj Google kérdőívet

A kérdőívekről, kutatásokról már írtam cikket, most itt a lehetőség, hogy a gyakorlatban is megcsináld a kérdőíved.

Ahogy említettem már, nem kellenek milliók ahhoz, hogy kérdőívezz. Egy jó kérdőívet Te is könnyedén össze tudsz dobni, feldobod a netre, csinálsz rá egy egyszerű kampányt és hagy szóljon.

Feldobod a netre

A kérdőívedet egy ingyenes és nagyon egyszerű eszközzel felrakhatod a netre. Ez a Google kérdőív, vagy ahogy a Google nevezi, Űrlapok.

  1. Lépj be a Google Drive-ba. Feltételezem, van Google fiókod, ha nincs, akkor azonnal csinálj! Szükséged lesz rá.
  2. Kattints az “Új”, Google Űrlapok-ra. És kész. Szerintem nem volt nehéz.

Akkor kicsit belemászunk, nehogy már ilyen rövid legyen a blogbejegyzésem.

Most látsz magad előtt egy teljesen üres űrlapot “Cím nélküli űrlap” néven alatta meg már egy azonnal szerkeszthető kérdéssel. De ne rohanjunk annyira, nevezzük át.

Bal oldalon felül látod az űrlapod nevét. Kattints a szövegre, és nevezd át úgy, ahogy Te szeretnéd.

google űrlap 1

Javaslom, hogy rövid, és számodra egyértelmű nevet válassz, mert amikor a Drive-ban a dokumentumok között fogsz keresgélni, akkor könnyebben fogod megtalálni.

Ha középen a kérdőívedet nézed, akkor ott szintén megjelenik a kérdőíved címe, ezt bármikor átnevezheted, sőt alá írhatsz pár sort leírásként. Nagyon egyszerűen szerkesztheted ezeket a mezőket, csak kattints arra a szövegrészre, amit át szeretnél írni, és írd át.

google űrlap 2

Alatta már ott is van egy kérdés. Ennek a szerkesztését is úgy tudod megcsinálni, hogy egyszerűen belekattintasz. Gépeld be a kérdést, és ha kell, adhatsz egy rövid leírást is hozzá.

Ha ez megvan, akkor válaszd ki a kérdés típusát, ezek közül választhatsz egy kis magyarázattal:

  1. Szöveg – egy-két szavas válaszoknak
  2. Hosszabb szöveg – hosszabb, mondatos válaszoknak
  3. Feleletválasztós – felsorolásból egy válasz kiválasztása, és egy “Egyéb” mező beillesztése
  4. Jelölőnégyzetek – felsorolásból több válasz kiválasztása (opcióként beállítható, hogy mennyit válasszanak a válaszadók), és egy “Egyéb” mező beállítása
  5. Választás listából – egy leugró ablakból kell kiválasztani a helyest
  6. Tartomány – a tól-ig válaszok egy kérdésre
  7. Rács – táblázatos válaszok, jelölő karikákkal
  8. Dátum
  9. Idő

google űrlap 3

Néhány kérdéstípusnál lehet találni egy “Ugrás a válasznak megfelelő oldalra” feliratot. Ez ugye akkor hasznos, ha a kérdőívet több részből áll, és teszel fel benne olyan kérdéseket, amik megválaszolása után egy adott oldalra ugrik a válaszadó. Például:

“Ismered a beonweb.hu oldalt?” Ha igen, akkor továbblép a válaszoló a BeOnWeb-bel kapcsolatos kérdésekre, ha nem, akkor azt átugorja.

A több részből álló kérdőívet úgy tudod megcsinálni, hogy a kérdések közé egy oldaltörést szúrsz be. Ehhez tudsz fejléc szöveget is adni, hogy a kérdőívet kitöltő tudja, hogy most mivel kapcsolatos kérdések jönnek.

Felül, a kérdőíved tetején látsz még egy “Űrlap beállítása” részt. Itt tudsz pár gyakorlati beállítást megadni:

  • Legyen folyamatjelző a kitöltés közben, hogy az olvasó tudja, hogy hol tart kb.
  • Személyenként csak egy kérdőívet tölthessenek ki
  • Vagy hogy a kérdéseket összekeverje-e a rendszer. Ha Te írtad a kérdéseket, akkor gondolom próbáltál logikus lenni, ezért ezt a funkciót NE kapcsold be szerintem.

A kérdőíved alján van egy megerősítő oldal:

google űrlap 4

Itt is vannak még beállítások, ezeket is nézd át. Én egyiket sem szoktam bepipálni, de Te döntesz. Viszont, látsz egy olyan mezőt is, amibe az van írva, hogy válaszát rögzítettük. Ide mindenképp írj valami frappáns köszönőszöveget, hogy a kitöltő érezze, hogy tényleg örülsz a válaszainak.

Hogy néz ez ki?

google űrlap 5

Felül, a kérdőíved felett a menüsor alatt találsz egy szerkesztő-sort. Ott van egy “Téma módosítása” felirat. Itt különböző lehetőségek közül választhatsz, ha nem akarod a Google sablont használni. Tőle jobbra edig van egy “Az éles űrlap megtekintése” feliratot, itt tudod megnézni a kérdőívedet. Mielőtt közzéteszed, mindig nézd át, sőt válaszolj is a kérdésekre. Ha nagyon unod, akkor vegyél ki kérdéseket, mert akkor a kitöltő is unni fogja.

Hol lesznek a válaszaid?

A menüsroban látsz egy “Válaszok (0)” menüt. 0, mert még nincs válasz. Erre kattintva először adjuk meg “A válasz célpontját”. Ez is egy Google Drive dokumentum lesz, egész pontosan egy táblázat, ezért a Google Drive-ban keresd a válaszokat.

Illeszd be a weboldaladba

A Fájl alatt találsz egy beágyazás menüt. Itt kapsz egy kódot, amit a weboldaladbe kell illesztened. De mielőtt ezt megteszed, méretezd a Te oldaladhoz a kérdőívet, és utána illeszd be.

google űrlap 6

Ezeken felül azért a Google Űrlapok még nagyon sok mindent tudnak, és nagyon széles a felhasználási területe. Ez egy megoldás, és egy felhasználási lehetőség. Ha van időd, nézegesd a rendszert, és gondolkozz, hogy mire tudnád használni.

Tényleg, szerinted mire lehetne még használni?