Képek a keresőoptimalizálásban

Miért használj képeket a weboldaladon?

Sokan megfeledkeznek róla. Bár erről is, mint mindenről, megoszlanak a vélemények.

A képek alapvetően jók. Azért jók, mert jók. Te is szereted őket, én is szeretem.

Egyrészt hamarabb megnézünk egy képet, mint elolvasnánk egy szöveget. Gondolj csak bele a hírportálok esetébe. Nem olvasol el hamarabb egy cikket, ha van mellé egy kép? Vagy a facebookon: A képen fent akad a szemed az idővonal böngészése közben.

Másrészt jó, mert bizonyos információkat el tudsz mondani képekben, vagy tudsz illusztrálni. Ezzel színesíted a tartalmadat és egyre kevesebb szöveget jelenítesz meg. Ez jó, mert ebben a rohanó világban egyre kevesebb időt töltünk olvasással.

Legutolsó sorban (de azért van még bőven előnye) pedig a keresőoptimalizálásban is szerepe van.

Google képtalálat

Biztos használtad már. Kerestél valamit, de nem tudtad, hogy néz ki. Vagy illusztrációt kerestél egy témához. Vagy a facebook oldaladhoz. Ilyenkor a Google képtalálatai között keresgettél. A képek ugyanúgy működnek, mint a weboldalak szövegei. Ha egy kulcsszóra keresel, akkor ahhoz a szóhoz kereshetsz képeket is.

A Te képeid a találatok között

A legtöbb weboldal tulajdonos elkövetik azt a hibát, hogy csak feltöltik a képet az oldalra, aztán kész. Vagy a webfejlesztő csinálja ugyanezt. De mi lenne, ha ezek a képek is optimalizáltak lennének? Szuperség! Néhány gyakorlati tanács jön. Miután feltöltötted a képet a weboldaladra (csakis utána), egy admin felületen nevezd azt át, vagy kérd meg a fejlesztődet, hogy nevezze át. Adj neki olyan nevet, ami tartalmazza az oldalhoz tartozó kulcsszót, de egyben leírja a képet is. Beszédes legyen, valahogy így: fogtechnika.jpg.

Következő lépés a megjelenítendő név. Ennek is add szintén ugyanazt a nevet. Ez a szöveg fog megjelenni akkor, amikor a kép fölé viszed az egeret.

Adj meg képaláírást is. Itt is szerepeljenek a főbb kulcsszavaid, és írja le a képet vagy a kapcsolatot a szövegeddel.

 

Csinálj pár ilyet a weboldaladon, majd kis idő múlva az adott kulcsszót írd be a keresőbe, és nézd meg a képtalálatokat. Valahol ott lesz a Te képed is.