A GA4 átállásról egy ügynökség szemszögéből

A GA4 átállásról egy ügynökség szemszögéből

A GA4 átállásról egy ügynökség szemszögéből

Szükséges vagy kötelező a GA4 átállás?

Azt hiszem, nyugodtan nevezhetjük minden online marketinges egyik kedvenc eszközének a hivatalosan júliusban megszűnt Universal Analytics platformot. 10 évig szolgált téged, minket, az  és az ügyfeleinket. A weboldal-analitikai eszköz sok száz milliárdnyi adatot mért a weboldalakon történő aktivitásról, hogy könnyítse munkánkat és segítsen üzleti döntéseket hozni. Ezzel egy korszak lezárult. 

Viszont amikor egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik…

Tudom, nehéz elhinni, de a Google fő motivációja nem az volt a váltás kapcsán, hogy fejfájást okozzon a felhasználóknak - bármennyire is tűnhet így. Az európai adatvédelmi szabályozásoknak teljes egészében meg kell felelnie, így elengedhetetlen volt a váltás (több forrás szerint még mindig nem 100%-ban felel meg az elvárásoknak). Ezen felül eddig a mobil applikációk és a webes felületek méréseit csak külön tudta kezelni a Universal Analytics, ezt a GA4-ben már 1 felületen megteheted, a megfelelő adatfolyamok becsatornázásával.

Rengeteg felületen, fórumokon panaszkodnak marketingesek, hogy…

  • “Nehéz az új felületet megszokni”
  • “Más metrikák más mérést eredményeznek”
  • “Borzasztóan pontatlanok az adatok”

Ezek nagyrésze érthető, hiszen még szinte béta verzióban van a GA4. A teljesség igénye nélkül 3 alternatívát összegyűjtöttünk: Mixpanel, Amplitude, Posthog. Viszont mivel ezek nem Google termékek, soha nem lesznek annyira kompatibilisek a tech-óriás többi szolgáltatásával, mint a Google Analytics 4.

Mixpanel

➕ Személyre szabható, kényelmesen használható riport felület az összes csatornáról érkező forgalom mérésére. Nagyon jól szegmentálhatsz vele közönségeket.

➖ A kiterjedt felület megterhelő lehet egy átlag felhasználó számára. Havidíj ellenében vehető csak igénybe.

Amplitude

➕ Remek vizualizáció, rengeteg apró testreszabási lehetőség. Mély betekintést enged a felhasználók viselkedésbe.

➖ Nem túl intuitív, elég nehéz megtanulni a használatát.

Posthog

➕ Ingyenes, nyílt forráskódú platform. nagyon hasonló előnyei vannak, mint a Google Analytics-nek.

➖ Konverziókat nem tudsz importálni Google Ads-be.

 

Sarkalatos pont lehet még a váltás kapcsán, hogy a régi Universal Analytics adataihoz meddig tudunk hozzáférni. Ha mondjuk YoY összehasonlítást szeretnél végezni, 2024. július 1-ig tárolja a historikus adatokat az UA. Ahhoz, hogy később is elérd ezeket, érdemes kiexportálnod a Google BigQuery segítségével.

Nálunk ezek miatt volt zökkenőmentes a migráció

Az első és legfontosabb, hogy megfelelően és időben implementáltuk az ügyfelek weboldalába a GA4 követőkódjait, így az adatgyűjtés megkezdődhetett az átállás előtt. Ezáltal már rendelkeztünk adatokkal és közönségekkel is. 

Sok új ügyfelünknél tapasztaltuk, hogy nem rendelkeztek megfelelő mérésekkel, technikai korlátokba ütköztek a beállítások során. Ezekkel természetesen mi is szembesültünk, de a jó pap is holtig tanul. Találkoztunk duplikált mérésekkel, vagy egyszerűen a best-practice integráció nem működött elsőre.

Ahány ügyfél, annyi féle megoldás

Különböző weboldal motorokkal rendelkező ügyfeleink esetében más-más opció közül választhattunk. Például UNAS és Shoprenter esetében a webshop motorban a követőkód elhelyezésével és konfigurálásával jött létre a kapcsolat, ezáltal pedig az e-commerce adatok gyűjtése. De a Kreatív-Website felületén is egyszerűen egy kód beillesztés kellett csak.

Shopify és Wordpress-Woocommerce esetében körülményesebb volt az implementáció. Ide szükséges volt a pluginok és a Google Tag Manager segítsége. Utóbbit egyébként kifejezetten szeretjük és ajánljuk, hiszen az összes címkédet egy helyen tárolhatod és kezelheted, és ha belejössz a használatába, nagyon könnyen tudsz különféle konfigurálásokat, méréseket beállítani a weboldalakban.

Fontos, hogy a régi konverziókat és közönségeket is létrehoztuk a GA4-ben. Ez megkönnyítette az átállásnál a kampányok újratanulását.

Amint a weboldal elkezdett úgy mérni, ahogy szerettük volna, ideje volt összekapcsolni a Google Ads fiókokkal és importálni a beállított konverziókat, első körben másodlagosként. Amikor úgy döntöttünk, hogy itt az ideje az átállásnak, figyeltünk rá, hogy legyen legalább 1 hónap releváns GA4-es adat Google Ads-ben.

Esettanulmány: Google Ads kampányok a GA4 átállás alatt

A Universal Analytics és a GA4 konverziók cseréje után folyamatosan monitoroztuk és mérlegeltük a lehetőségét a költségkeretek csökkentésének. Jogosan volt egy olyan félelmünk, hogy a kampányok újratanulása egészen csökkentheti az eredményeket, megtérülést, növelheti a konverziós költséget.

Voltak olyan alapvető dolgok, amikben biztosak voltunk: ahol cél-ROAS ajánlattétellel futottak a kampányok, ideje volt hátralépni egyet, és konverziómaximalizálásra álltunk át.

Hoztam egy konkrét példát is rá, hogy el tudd képzelni, hogy az átállást nem csak túlélni lehet, hanem bizonyos esetekben túlszárnyalhatja az elképzeléseidet is. A példa, amit mutatni fogok egy átlagos forgalmú webshop a KKV szektorból, ahol nincs szezonalitás.

0. lépés: Összehasonlítottuk a már futó GA4 mérést a korábbi Universal mérésekkel. (2023.06.01-2023.06.30)

ga4-atallas-1

Itt már látható volt, hogy hibahatáron belül mér (10-20%-os eltérés alatt van), sőt, a GA4 több konverziót tudott azonosítani ebben az időszakban.

1. lépés: A konverziós műveletek cseréje, ezzel egyidejűleg 3 db Performance Max kampánynál az ajánlattételi stratégiát redukáltuk konverziós érték maximalizálás és cél-ROAS-ról mezei konverziómaximalizálásra. A Brand kampányt szándékosan kivettük az összehasonlításból. A GA4-es közönségekkel feltöltöttük a PMax kampányokat.

Szintén 06.01-06.30-as adatok (utolsó sorban az összesítés látható):

ga4-atallas-2

2. lépés: 14 napos időablakban hasonlítottuk össze a változtatásokat a GA4 előtti 14 napos időszakkal. 

ga4-atallas-3

Itt arra gondoltunk, hogy a PMax az új GA4-es közönségek és adatok, illetve az ajánlattétel módosítás miatt újratanulási fázisba kerülés miatt főleg lowfunnel megjelenéseket eredményezhet. Ez nyilván spekuláció, az igazságot csak a Google tudhatja. Mindenesetre a 44%-os ROAS növekedés elég szembetűnő volt, a költségkereten nem változtattunk.

3. lépés: Az új, GA4-es júliusi hónapot összehasonlítjuk az előző, júniusi hónappal:

ga4-atallas-4

 

 

Itt már egyik kampányunknál minimális visszaesés volt tapasztalható, viszont egy másiknál elég nagy ugrás következett be. Összességében az első teljes havi összehasonlítás közel 9%-os eredménynövekedést mutatott. 

Annak ellenére, hogy a GA4 ebben a hónapban 500.000 Ft konverziót nem volt képes bemérni, mégis növekedést értünk el.

ga4-atallas-5

4. lépés: A fenti adatok fényében visszaálltunk értékmaximalizálás ajánlattételre. Majd ismét összehasonlítottuk 14 napos időablakban:

ga4-atallas-6

 

 

 

Összességében tovább növekedett a megtérülés. Korábban átlagosan 8 környéki ROAS-t tudott hozni a fiók (Brand kampány nélkül), így a 9-10-es számnak nagyon örültünk. Eddig úgy néz ki a jövőben is tudja tartani ezt a szintet.

Mi a teendő, ha valahol nem sikerült a GA4 átállás?

Számtalan oka lehet annak, ha mindent a nagykönyv szerint beállítottál, viszont mégsem működnek a méréseid. Személyes tapasztalatokból kiindulva: 

  • Wordpress-Woocommerce esetén nem mindegy milyen plugint használunk - lehet, hogy a telepített bővítmény nem naprakész, vagy nem az aktuális Wordpress verziót használja. A GTM4WP-vel nem lehet mellényúlni!
  • Nincsenek e-commerce események? Nézd át az adott bővítményt/platformot, hogy nem maradt-e egy “Enable e-commerce events” checkbox pipa nélkül! Teszteld, hogy megfelelő-e a datalayer!
  • Hibás, vagy hiányos Tag Manager konfiguráció: Mindig debugold, hogy megfelelő tagek futnak le, és hiánytalan adatokat ad-e át a datalayer.

Google Tag Manager és gtag.js kódok által is implementált GA4 követőkód esetén elképzelhető duplikált adat. Ezek ugyanazt a célt szolgálják, egyfajta központi Google címkeként szolgálnak. Így vagy az egyik, vagy a másik használata javasolt.

A GA4 és a Tag Manager felületén is ellenőrizd le a címkelefedettséget, vagyis, hogy minden aloldalra telepítve vannak és le is futnak!

A legfontosabb viszont: Ha már több napja nincs megfelelő mérés, és a kampányok is önálló életre keltek, akkor mindenképpen keress fel egy szakembert, aki tökéletesen helyreállítja!

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak

Viszont nekünk egyáltalán nincsen nagy bánatunk, mint a cinegemadárnak. Egy korszak zárult le a webanalitika területén. Rengeteg izgalmat és aggódást adott nekünk az átállás, de visszatekintve a sok sűrű meeting és levél váltás meghozta gyümölcsét és számos tapasztalattal gazdagodtunk a későbbiekre vonatkozóan. Ha technikai segítségre lenne szükséged a mérésekkel kapcsolatban, bátran keress fel minket!